Zgodba Vile Colarič

Več kot sto let stara vila in njene zgodbe; preberite si o Vili Colarič in raziščite zgodovino Kostanjevice na Krki ter spoznajte lastnika, Maja Kerina Colariča.

Logo
Vila Colarič

Ne le navaden muzej, ampak butična izkušnja

Lahko rečemo, da je to edini muzej v Kostanjevici. Niso pa to navadni prostori, kjer se omenja samo zgodovinske vire, imena ter letnice, pač pa je to živi muzej, kjer pravljice s hudomušnimi animacijami in anekdotami oživijo ter očarajo vsakega obiskovalca. Že na samem vhodu vas pozdravijo mogočna vrata, ki se vam na široko odpro ter vas povabijo, da stopite v notranjost Vile.

Prostore krasijo štukature, kičaste freske, kristalni lestenci, porcelan ter grajsko pohištvo, ki šteje krepko čez 100 let. Prvotno je bila notranjost Vile opremljena s sodobnim ivernim pohištvom, ki je bil kmalu odstranjen ter nadomeščen s predmeti, ki so po večini starejši od same Vile. Vsak ornament, vsaka šalica, vsak kos pohištva je bil dokupljen in postavljen na svoje mesto, saj se v sami Vili poleg velike pisalne mize, ni nahajalo niti enega predmeta naših prednikov.

Pogrnjena miza, pripravljena za grajsko pojedino
Celotno jedilnico sestavlja več kot 200 predmetov in kosov pohištva, ki datirajo v 19. stoletje.

Prvi prostor je sprejemnica, ki daje vtis »grajskega«, kjer prostor bogati razkošen kristalni lestenec, na steno pa je pritrjen magični zvonec, preko katerega se spoznava duša vsakega obiskovalca. Ko stopite čez druga vrata, se na široko odpre hodnik, v katerem se začne odvijati jedro same grajske pravljice. Celotni interier Vile je opremljen in narejen v stilu baroka, obdobja, ki je bil vrhunec razvoja glasbe oziroma same umetnosti.

Ker je bila v času baroka glasba izredno pomembna, je ena soba zaradi velikega koncertnega klavirja dobila ime Glasbena soba. Iz tam vsakodnevno prihajajo čudovite melodije, ki se rodijo iz vibracij še originalnih strun ter pobožajo prav vsak prostor.

V tretjem prostoru se nahaja grajska jedilnica z baročno okrašeno mizo, stoli, ogledali in raznimi pozlačenimi in keramičnimi predmeti. Prostor je namenjen čajankam, pogostitvam in druženjem, kjer baročni ambient popestri izkušnjo in vam tako omogoča, da se sprostite in vživite v vlogo grofa ali grofice.

Raziskovanje prostorov in vilinih skrivnosti

Med samim ogledom bodo ob skodelici čaja ali celo kave tudi naši obiskovalci deležni prisluhu mističnih melodij. Sam cilj vodenega ogleda je, da obiskovalci začutijo zgodbo in zgodovino ter našo dediščino. Da bo to mogoče, bodo bile med ogledom izvajane razne animacije, s katerimi bomo potovali po preteklosti. Vsak predmet bodo gosti lahko prijeli v roke, posedli na stare stole, vsak bo lahko zaigral tudi na klavir ali pa se celo za tisti dan prelevil v gospoda ali damo.

Včasih se dame sprehajajo tudi po Vili Colarič. S svojimi dejanji in grajskimi oblekami obujajo čas, ki je bil nekako pozabljen. Zgledujejo se še po obdobju princev, princesk, grofov in grofic ter se temu primerno tudi obnašajo.

Pozlačeni čajniki in skodelice na grajski mizi

Seveda so se v velikih palačah, gradovih, dvorcih ter ostalih vilah prirejale tudi pogostitve, ki jih bodo obiskovalci deležni tudi tukaj. Ob žlahtni kapljici, ki ponosno nosi ime Cviček, bo lahko vsak, ki ga bo pokusil, začutil čarobnost samega kraja. Vedno bodo na mizi tudi sladice, saj se želimo kar se da približati prestižnemu okusu zgodovine. Ob koncu ogleda si bo lahko vsak na spominsko listino s starim pisalnim strojem natipkal svoje ime, listino pa prejel kot spominek na obisk Vile Colarič.

O vodenem ogledu Vile Colarič si lahko več preberete tukaj.

Spoznajte lastnika

Maj Kerin Colarič, lastnik, ustanovitelj in vodnik Vile Colarič, je na svoj 20. rojstni dan na široko odprl grajska vrata vile širši javnosti. S svojim zanimanjem za starine in staro pohištvo je lastnoročno prenovil vilo in jo napolnil z obnovljenimi predmeti in kosi pohištva ter dekoracijami.

Preberite več
Maj Kerin Colarič